Privatlån

Lån generellt är säkert något du känner igen. Att du lånar en summa för att köpa något och sedan betala av med även en så kallad ränta inräknad. Det finns många olika sorters lån med dom två vanligaste är sms-lån samt privatlån. I den här texten ska du få läsa om privatlån, hur det fungerar och vad det har för för- och nackdelar.

Först och främst så är det bra att veta att det är en stor skillnad på privatlån och sms-lån. Dom som tar sms-lån lånar en lägre summa, oftast mellan 500 kr till 10 000 kr. Dessutom är det en ännu högre avbetalningsränta på sms-lån än vad det är på privatlån. Dom som tar privatlån för det oftast hos en bank och då är summan man lånar betydligt högre. Kraven är dessutom mycket högre. Minimum är att du måste vara myndig, alltså 18 år och bosatt här i Sverige. I vissa fall kan det krävas att du är över 20 men det skiftar från långivare till långivare. Hur mycket man får låna skiftar från individ till individ då det beror på hur ens privata ekonomiska inkomst ser ut. Oftast brukar långivare, som i dom flesta fall är en bank försäkra sig när du tar ett lån med att du har ett boende. Med det menas att du har ett hus eller villa som dom kan ta om du inte kan betala tillbaka dina lån. En viktig sak att ha i åtanke innan man tar ett lån är att en bank delar aldrig ut pengar till en person om personen inte har någonting att betala tillbaka med. Som du precis läste innan så måste banken försäkra sig om att du kan betala tillbaka och då behöver du en fast inkomst. Ibland kan det krävas att du endast tjänat en viss summa under det senaste året men det är inte lika vanligt. Oftast vill banken att du minst ska tjäna 120 000 per år. Det är summan som det brukar ligga på men givetvis kan det skifta från bank till bank och från person till person. Minimum brukar var runt 100 000 per år.

En stor bank brukar oftast godkänna lån som ligger mellan 10 000 kronor till 350 000 kronor. Det beror på men vissa banken som inte är lika stora lånar inte ut såpass höga summor utan brukar hålla sin maxgräns runt 50 000 kronor. Samt hos de stora bankerna kan du få välja ganska fritt på hur lång du vill betala av ditt lån. Det brukar ligga mellan ett år och tolv år. Som du läste tidigare och som du säkert at förstått så kan dom större bankerna låna ut mer pengar samt ha längre avbetalningstid än vad dom mindre bankerna kan. 5 år burkar vara dom mindre bankernas maximala tid på avbetalning på ditt lån, vilket är en rätt så lång tid för att inte ha lånat så mycket pengar om hos dom stora bankerna. Dock kan din egna ekonomi har en stor påverkan på hur länge bankerna låter dig ligga ute med din skuld.