Bolån

Bolån är en av dom dyrare lånen du kan ta. Som du hör på namnet så är ett bolon till för att låna pengar till ett boende. Detta är ett väldigt vanligt lån då dom flesta människor här i Sverige inte har råd att köpa sitt boende kontant direkt från sitt konto. I och för sig kan du ärva pengar eller ärva ett boende från exempelvis din förälder, men generellt när du ska köpa ett boende för egen kassa så brukar dom flesta bolån. Eftersom bolån är såpass populärt och tas av många finns det givetvis många företag och banker som gör dessa lån. Dom har givetvis en hel del villkor och regler för att kunna hålla bra koll och få styr på alla dessa kunder eftersom det handlar om såpass stora summor pengar.

hus

Bolån skiljer sig lite från ett vanligt privatlån förutom att man lånar till sitt boende med det. Det har även en låg ränta vilket gör det till det mest fördelaktiga lånet som finns att ta om man räknar med räntan. Varför bankerna kan erbjuda såpass låg ränta är för att bankerna vet i största sannolikhet och säkerhet att lånet kommer betalas tillbaka. Hur som vet det är för att varje kund går till banken och har ett möte med en av personalen då personalen avgör om personen har tillräckligt bra inkomst för att kunna betala tillbaka den summan kunden vill låna. Samt att banken vill ha koll på dina utgifter, eftersom det kan vara så att du som privatperson tjänar en enorm summa pengar men har allt för mycket utgifter för ditt eget bästa. Detta är en av alla säkerhetsåtgärder banken har. En annan säkerhet som även är grunden för att få ta ett lån är att du som kund har ett nuvarande boende. Med det menas att banken tar din bostad som säkerhet, så skulle inte du kunna betala tillbaka till banken kan banken ta ditt hus istället för att kunna få tillbaka den summan du lånar.  Har du exempelvis en belåningsgrad på mindre än 85% finns det en möjlighet för dig att höja ditt bolån och få loss pengar som inte kommer användas till till betalande av boende. Detta är dock inte acceptabelt av banken och eftersom dem väldigt noga undersöker din situation och vad du kommer använda dina lånade pengar till så brukar dessa fall nekas. Nu dom senaste åren har det blivit allt svårare att få sitt bolån att gå igenom hos banken då bankerna har höjt kraven och infört mer regler eftersom nya lagar i Sverige har införts. Ett exempel på dessa krav är att du måste betala av 15% av värdet och lånet kontant i början. Det kravet kallas för amorteringskrav.

 

Det finns även något som kallas för bolånetak. Med det menas att sedan 2010 finns det en regel på att din bolånetak får max vara på 85%. Alltså att du får endast igenom ett lån om det är på 85% av boendets kostnad. Dom resterande 15% måste du som kund betala kontant. Det är det som är amorteringskrav. Många väljer att betala amorteringen med ett privatlån då dom inte har råd att betala.